Loading...
ΔΙΑΦΟΡΑ

Η νομιμότητα της απόφασης για αποκλεισμό των τηλεοπτικών συνεργείων από τις εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Σύμφωνα με τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες η απόφαση για αποκλεισμό των τηλεοπτικών συνεργείων από τις εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είχε ληφθεί σε σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί ή εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Το ζήτημα ρυθμίζεται ρητά από τον Κανονισμό 46Α του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος έχει ως ακολούθως:

46Α.-(1) Οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι δημόσιες, εκτός αν η οικεία Επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά.

(2) Ανεξάρτητα από την προηγούμενη παράγραφο, οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης απόφασης είναι πάντοτε κλειστές.

Σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του εν λόγω Κανονισμού:

  1. Τηρουμένων των προνοιών της παραγράφου (2), κανόνας είναι η δημόσια διεξαγωγή των εργασιών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ρύθμιση που συνάδει και με τις πρόνοιες του Άρθρου 75 του Συντάγματος, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται λήψη απόφασης για κλειστή συνεδρία, προφανώς για λόγους που θα δικαιολογούν την απόφαση αυτή σε κάθε τέτοια περίπτωση.
  2. Η απόφαση για διεξαγωγή κλειστής συνεδρίας λαμβάνεται κάθε φορά από την ίδια την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατά την διαδικασία λήψης απόφασης που προνοείται στον Κανονισμό της Βουλής. Κατά συνέπεια, η εν λόγω απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί γενικά από όλες της Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ή από άλλους αξιωματούχους, αλλά από κάθε μια χωριστέ και για λόγους που η ίδια θα θεωρήσει επαρκείς, προφανώς λόγω της σοβαρότητας θέματος που βρίσκεται ενώπιον της για συζήτηση.
  3. Η συνεδρία μιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μπορεί, κατά τον Κανονισμό 46Α, να είναι είτε δημόσια είτε κλειστή. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται από τον Κανονισμό ή, ακόμα, από την Συνταγματική επιταγή για αποκλεισμό δυσμενούς διάκρισης (Άρθρο 6 του Συντάγματος), η απαγόρευση παρουσίας οποιουδήποτε προσώπου σε δημόσια συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Με βάση λοιπόν τον ίδιο τον Κανονισμό της Βουλής φαίνεται ότι η απόφαση για αποκλεισμό των τηλεοπτικών συνεργείων από τις εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είχε ληφθεί καθ’ υπέρβαση εξουσίας.

31 Μαίου 2005

 

Στέλιος Θεοδούλου

Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας,

Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου

για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Leave a Reply